SSL sertifikası nedir?

SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL'nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır.

Şirketler ve kuruluşlar, çevrimiçi işlemleri güvence altına almak ve müşteri bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için web sitelerine bir SSL sertifikası eklemelidir.

Kısacası: SSL, internet bağlantılarının güvenli olmasını sağlar ve suçluların iki sistem arasında aktarılan bilgileri okumasını ya da değiştirmesini engeller. Adres çubuğundaki URL'nin yanında bir asma kilit işareti görüyorsanız bu, ziyaret ettiğiniz sitenin SSL sertifikasıyla korunduğu anlamına gelir.

SSL sertifikaları nasıl çalışır?

 

SSL, kullanıcılar ve web siteleri ya da iki sistem arasında aktarılan verilerin hiçbir şekilde okunamamasını sağlar. Aktarılmakta olan verileri karmaşık hale getirmek için şifreleme algoritmaları kullanır ve bu sayede korsanların bağlantı üzerinden gönderilmekte olan verileri okumasını engeller. Bu veriler arasında isimler, adresler, kredi kartı numaraları veya diğer finansal bilgiler gibi hassas olabilecek bilgiler bulunabilir.

 

  1. Bir tarayıcı ya da sunucu, SSL ile güvenli hale getirilmiş bir web sitesine (yani bir web sunucusuna) bağlanma girişiminde bulunur.
  2. Tarayıcı ya da sunucu, web sunucusundan kendisini tanımlamasını ister.
  3. Web sunucusu, yanıt olarak tarayıcı ya da sunucuya SSL sertifikasının bir kopyasını gönderir.
  4. Tarayıcı ya da sunucu, SSL sertifikasına güvenip güvenmediğine karar vermek için sertifikayı kontrol eder. Sertifikaya güvenirse web sunucusuna bu doğrultuda bir sinyal gönderir.
  5. Ardından web sunucusu, SSL şifreli oturum başlatmak için dijital olarak imzalanmış bir onay ile yanıt verir.
  6. Şifreli veriler, tarayıcı veya sunucu ile web sunucusu arasında paylaşılır.

 

Bu işlem bazen "SSL el sıkışması" şeklinde adlandırılır. Uzun bir işlem gibi görünse de milisaniyeler içinde gerçekleşir.

Bir web sitesi SSL sertifikası ile güvenli hale getirilmişse URL'de HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü) kısaltması görünür. SSL sertifikası yoksa Secure (Güvenli) anlamına gelen S harfi olmadan yalnızca HTTP kısaltması görünür. Ayrıca URL adres çubuğunda bir asma kilit simgesi de gösterilir. Bu simge, güveni temsil eder ve web sitesini ziyaret edenlere güvence verir.

 

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR